HypnoBirthing®

imageHypnoBirthing® is een geweldige manier om je voor te bereiden op de komst van jullie kindje. Je leert je optimaal te ontspannen en de natuur haar werk te laten doen tijdens het geboorteproces. Het vrouwelijk lichaam is gemaakt om te baren, een perfect ontwerp dat het mogelijk maakt een soepele kalme geboorte te ervaren voor jou en je baby.  Hypnose verwijst naar een diep ontspannen staat, die je jezelf aanleert tijdens de cursus. Je bent hierbij volledig aanwezig en bewust. De geboortepartner heeft een zeer actieve rol bij het bereiken en behouden van deze ontspannen staat. We zullen verschillende technieken behandelen die je helpen los te laten en vertrouwen te krijgen in je lichaam en het geboorteproces.

HypnoBirthing® is gericht op het samenwerken met je (geboorte)partner, je omgeving, eventuele hulpverleners en je eigen lichaam en geest. Je wordt gestimuleerd om bewuste keuzes te maken die bij jou passen. We maken tijdens de cursus gebruik van de kracht van ademhaling, visualisatie, affirmaties en ontspanning (zelfhypnose) . Er is ruimte om te werken aan eventuele blokkades die spanning veroorzaken, zodat je goed voorbereid en vrij van stress het geboorteproces kunt ingaan.

Iedere geboorte is uniek net als iedere ouder. Tijdens de cursus ga ik graag in op jou of jullie persoonlijke situatie. Naast het volledige programma van HypnoBirthing (Marie Mongan method) besteed ik aandacht aan mindfulness, geboorte imprenting, angsten en belemmerende gedachten, spinning babies, relaties en de invloed hiervan op de zwangerschap en geboorte. Er is ook ruimte voor eigen ingebrachte thema’s. Omdat dit zeer persoonlijk en ook privacygevoelig is, bied ik de cursus uitsluitend in privéverband aan.

Cursusinformatie:

De privéursus bestaat uit vier sessies van 2,5 uur en een telefonisch geboortegesprek.

thema’s die onder andere aan bod komen tijdens de cursus:

♥ contact met je kindje
♥ zelfhypnose, affirmaties, ontspanning, visualisatie, ademhaling
geboorteplan
♥ conditionering, het belang van positieve gedachten en een positieve
omgeving
♥ hoe optimaal gebruik te maken en stimuleren van geboortehormonen  voor ontspanning, verbinding en natuurlijke pijnstilling
♥ op welke manier je optimaal ruimte kunt maken in je bekken tijdens het geboorteproces en het gebruik van de rebozo (spinning babies)
het effect van eerdere geboortes, inclusief je eigen geboorte, op de zwangerschap, het geboorteproces, je relaties en de manier waarop je met stresssituaties omgaat
aanwezig zijn in het hier in nu, (zelf)acceptatie, overgave, bewuste keuzes maken en meer rust in je hoofd creëren (mindfulness)

Met wie?

Je volgt de cursus samen met de geboortepartner, dus met iemand die bij je zal zijn tijdens de bevalling. Dit kan je partner zijn, maar ook een familielid, vriend of vriendin, doula, verloskundige etc. Als de situatie erom vraagt kun je de cursus ook alleen volgen.

Wanneer?

Je kunt de cursus op ieder gewenst moment volgen. Halverwege het tweede trimester is een fijn moment om te starten, zodat je voldoende tijd hebt om te oefenen.

Maar ook eerder, of zelfs heel laat in de zwangerschap kun je starten, geen probleem!

Praktisch:

Ik maak tijdens de cursus gebruik van een werkboek, gebaseerd op de boeken HypnoBirthing, the Marie Mongan method (Engels) en Vrije geboorte. Deze boeken krijg je van mij in bruikleen en geef je terug als je er klaar voor bent. Meestal is dit na de geboorte, tijdens het geboortegesprek of controle bij de verloskundige.

Alle cursussen vragen om zelfstudie, maar voornamelijk oefenen! We werken met het conditioneren van je geest, zodat je lichaam tijdens de geboorte het werk kan doen. Dit heeft tijd en liefdevolle aandacht nodig. Het is gelukkig wel erg leuk om te doen en super ontspannen ook nog.

Locatie
Bij voorkeur vinden de sessies plaats bij jou thuis, zodat je je kunt voorbereiden op een kalme geboorte in je eigen vertrouwde omgeving. Bijkomend voordeel is dat de ontspanningssessies tijdens de cursus ook bij jou thuis zijn, wat zeer bevorderlijk is voor de conditionering op ontspanning!

Bij voldoende animo kan er een groepscursus gepland worden op locatie. Je kunt dit uiteraard ook met bevriende stellen plannen, minimaal met drie zwangeren.

Vergoeding verzekering
Er zijn steeds meer verzekeringen die in een aanvullende verzekering een deel van de cursus gegeven door een aangesloten cursusleidster van HypnoBirthing Nederland (NVHBC) vergoeden! Neem contact op met je zorgverzekeraar voor actuele informatie.

klein budget? neem contact op voor de mogelijkheden!

HypnoBirthing privé uitgebreid 477 euro
4 privé sessies hypnobirthing van 2- 2,5 uur in je eigen omgeving
Afgestemd op jouw situatie
Cursusmateriaal in beeld, geluid en schrift
Persoonlijke coaching, spinning babies en mindfulness
Begeleiding vanaf de cursus tot aan de geboorte per mail of telefonisch
Geboortegesprek (telefonisch)

HypnoBirthing privé basis 355 euro
3 privé sessies hypnobirthing van 2- 2,5 uur in je eigen omgeving
1 telefonische sessie voor de laatste puntjes op de i (optioneel)
Afgestemd op jouw situatie
Cursusmateriaal in beeld, geluid en schrift
Persoonlijke coaching, spinning babies en mindfulness
Begeleiding vanaf de cursus tot aan de geboorte per mail of telefonisch

deze vorm vraagt meer zelfstudie dan de uitgebreide cursus

Geboortebegeleiding/ hypnobirthing herhaling/ freestyle
244 euro
(2 sessies)
Heb je al eerder een geboorte meegemaakt en misschien al hypnobirthing gedaan? Dan is een hypnobirthing herhaling mogelijk (in twee of drie sessies). We zullen de cursus op jouw wensen aanpassen, er is ruimte voor het nabespreken van de eerdere geboorte, zodat je weer met een frisse blik naar de komende geboorte(wensen) kunt kijken. Vaak vindt er een verdieping plaats van de ontspanning, omdat je de praktische basis al kent (al dan niet weg gezakt ;)). Als je je al door het lezen van boeken verdiept hebt in hypnobirthing en/of wilt voorbereiden op een intuïtieve geboorte in verbinding met jezelf, je (geboorte)partner en je kindje, dan kun je voor deze vorm van geboortebegeleiding kiezen.
Veel besproken thema’s tijdens geboortebegeleiding/ herhaling:

 • contact maken met je kindje
 • geboortebespreking eerdere geboorte
 • geboorteplan/ wensen
 • spinning babies en rebozo
 • verdiepende ontspanning (met kinderen om je heen)
 • wat doet het ouderschap met mij?
 • ruimte maken voor jezelf, je partner, je oudere kind(eren) en je baby
 • herhaling van de ademhalingen en ontspanningsoefeningen
 • contact maken met je buik, intuïtie, innerlijk weten
 • rust vinden in jezelf en in je gezin
 • zacht aankijken, omarmen, transformeren van patronen/ belemmerende gedachten

Geboortegesprek   65 euro
Een nabespreking (geboortegesprek) in de vorm van een (laat) kraambezoek of op locatie.

(indien je de cursus niet bij mij gevolgd hebt of gaat volgen, kun je dit gesprek ook los boeken. Fijn om een eerdere geboortervaring een plek te geven en/of je voor te bereiden op een volgende zwangerschap of geboorte.
Het geboortegesprek duurt dan meestal langer, reken op 90-120 minuten.
na 90 minuten 15 euro per kwartier
)

Hypnobirthing herhaling     244 euro
Wanneer je al eerder de cursus hebt gevolgd en je kennis wilt opfrissen of verdiepen, dan is een hypnobirthing herhaling mogelijk in twee sessies. We zullen eerst telefonisch afstemmen waar de behoefte ligt.

Coachingsgesprek max 90 minuten 60 euro per uur

* Voor privécursussen of sessies buiten Leiden vraag ik reiskostenvergoeding van 0,19 ct per km en eventuele parkeerkosten 

Schuiven naar boven

Schuiven naar boven